My Blog

Chlorella, een wonderbaarlijke alg

by JP Flikweert on 31 oktober 2017 No comments

Chlorella is een geslacht van eencellige groene algen, die tot de stam van de groenwieren behoort. Chlorella is een zoetwater alg en heeft een ronde vorm met een diameter van 2-10 micrometer. Ze groeit in grote hoeveelheden in Zuidoost-Azië en geeft rivieren en meren daar een groene kleur. chlorella algen

Chlorella is een aantrekkelijke voedselbron, omdat het een hoog gehalte aan proteïne bevat en andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Gedroogd bevat Chlorella ongeveer 55-67% proteïne, 1-4% chlorofyl, 9-18% voedingsvezels en een hoeveelheid mineralen en vitaminen.

Chlorella bevat ook veel vitaminen, spoorelementen en omega 3-vetzuren. Het wordt dan ook veel gebruikt als voedingssupplement, met name in Aziatische landen als Japan, Taiwan en Korea.

Er zijn verschillende therapeutische effecten van Chlorella gevonden, niet alleen in dierstudies maar ook in onderzoek bij mensen. Zo worden Chlorella bevattende voedingssupplementen veel gebruikt in de veronderstelling dat deze een immuun versterkend effect hebben (1). In wetenschappelijk onderzoek blijkt Chlorella inderdaad immuun stimulerende effecten te hebben. Ook vergroot Chlorella de concentratie van secretoir immunoglobuline A (sIgA) in moedermelk. SIgA speelt een cruciale rol in het mucosaal immuunsysteem en is de eerste verdediging van het menselijk lichaam tegen pathogene microbiële invasie (2). Vermindering van de hoeveelheid sIgA wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op infecties.

Ook heeft Chlorella een rol in detoxificatie van zware metalen (met name cadmium) en dioxine.(3)(4)

chlorella

Op de website isditwelgezond.nl is ook nog een erg helder artikel te lezen over Chlorella:

“10 Bewezen voordelen van Spirulina en Chorella.

Wat is Spirulina! Spirulina en chorella behoren tot de meest populaire zoetwater microalgen omdat ze zeer rijk zijn aan chlorofyl, het groene pigment is essentieel voor de fotosynthese die wordt gevonden in alle planten.Spirulina zijn blauw-groene algen als gevolg van de pigmenten in de celwand die chlorofyl en fycocyanine zijn.

Wat is Chorella! Chlorella zijn lichte groene, ronde algen die ongeveer 2 tot 10 micrometer groot zijn. Spirulina en chlorella hebben beide een ” slootwater” smaak en worden toegevoegd aan sappen en smoothies voor een extra voedingswaarde boost.

Voedingswaarde voordelen. Beide algen zijn extreem hoog in eiwitten die gemakkelijker dan dierlijke eiwitten verteerbaar zijn. Spirulina en chlorella zijn rijk aan vitamine C, E en alle B-vitamines, waaronder B12 die zelden wordt gevonden in planten. Beide algen bevatten hoge gehalten aan macromineralen zoals calcium, magnesium, zink en kalium. Ze bieden ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren zoals GLA, mucopolysacchariden, beta-caroteen en nucleïnezuren (RNA en DNA).

Ze zijn zo compleet aan voedingsstoffen dat men ook gelooft dat mensen kunnen leven alleen op deze algen gedurende een langere tijd……”

Lees hier het hele artikel op de website van isditwelgezond.nl.

 

  1. Kwak JH, Baek SH, Woo Y et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutrition Journal. 2012;11:53. DOI:10.1186/1475-2891-11-53. PMID 22849818. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 2.0).
  2. Otsuki T, Shimizu K, Iemitsu M et al. Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutrition Journal. 2011;10:91.. DOI:10.1186/1475-2891-10-91. PMID 21906314. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 2.0).
  3. Kim YJ, Kwon S, Kim MK Effect of Chlorella vulgaris intake on cadmium detoxification in rats fed cadmium. Nutr Res Pract. 2009;3(2):89–94. DOI:10.4162/nrp.2009.3.2.89. PMID 20016707. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 3.0).
  4. Shim JA, Son YA, Park JM et al. Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats. Nutr Res Pract. 2009;3(1):15–22. DOI:10.4162/nrp.2009.3.1.15. PMID 20016697. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 3.0).

 

JP FlikweertChlorella, een wonderbaarlijke alg