My Blog

Het belang van een goede nachtrust en lekker slapen

by JP Flikweert on 21 september 2017 No comments

Uit onderzoek van de Hersenstichting onder 140.000 Nederlanders blijkt dat we wel lang genoeg slapen maar zeker niet goed genoeg.

Vooral vrouwen slapen slecht, zo blijkt. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Ook pubers slapen vaak slecht. Ze hebben vooral moeite om weer in slaap te komen als ze ‘s nachts een keer wakker worden.

De cijfers op een rij:

– Van de vrouwen in de leeftijd 41 t/m 65 jaar gebruikt 11% slaapmedicatie, tegen 4,6% van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5% van de vrouwen, en 6,1% van de mannen.
– Pubers (leeftijd 14-17 jaar) vallen erg moeilijk weer in slaap als ze ’s nachts wakker zijn geworden. Vrouwen (28%) meer problemen dan mannen (19,3%), trend is gelijk aan in slaap vallen.
– Maar liefst een kwart van de vrouwen 65+ valt moeilijk weer in slaap na nachtelijk wakker worden.
– Bijna de helft van alle pubers 14-17 jaar voelt zich ’s ochtends niet goed uitgerust (bij vrouwen zelfs meer dan de helft).
– Bij 65-plussers zie je het hoogste gebruik van slaapmedicatie (ongeveer 1 op de 8) en bij vrouwen zelfs 17,5%.
– Meer dan een kwart van de vrouwen tussen 18 en 25 jaar heeft moeite in slaap te komen. Dat geldt ook voor één op de vijf mannen in die leeftijdsgroep.
– In slaap komen is voor 20% van de vrouwen van 65+ een probleem, tegen ‘slechts’ 8% van de mannen.

Goed slapen is belangrijk om goed te kunnen functioneren én het voorkomt gezondheidsklachten. Chronisch slecht slapen vergroot de kans op angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Oorzaken van slecht slapen / slaap problemen.

Iedereen heeft weleens gehoord van het hormoon adrenaline. Het geeft je lichaam en geest een “powerboost” op momenten wanneer er spanning is en gevaar dreigt. Het hormoon Cortisol – dat een vergelijkbare werking heeft – is minder bekend. Cortisol is minder sterk dan adrenaline, maar het effect duurt veel langer.

Cortisol is ook bekend als het “stresshormoon” Zonder Cortisol kunnen we niet, het helpt ons namelijk in de ochtend om wakker te worden en geeft ons energie tijdens de dag. In een ideale situatie neemt het cortisolniveau in het lichaam gedurende de avond langzaam af. Hierdoor komt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine op gang, word je moe en slaperig en kun je snel, goed en diep slapen.
Blijft het Cortisol niveau te hoog dan wordt de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine onderdrukt. Het resultaat is dat je moeizamer in slaap valt en de kwaliteit van je nachtrust niet optimaal is. Melatonine is een hormoon dat wordt gemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Melatonine helpt bij de controle van je slaap-waakcyclus. Melatonine wordt geproduceerd uit serotonine. Om de hoeveelheid Serotonine in het lichaam een handje te helpen is suppletie van het aminozuur GABA gewenst. GABA is onder andere aanwezig in bepaalde soorten padenstoelen zoals Xylaria.

Het gebruik van je smartphone of tablet in de uren voordat je gaat slapen is ook bijzonder slecht voor een goede nachtrust. Het licht van deze apparaten verstoord de biologische klok en zorgt daardoor dat je wakker blijft.

Een andere oorzaak van slecht door slapen is het gebruik van een verkeerde matras en/of hoofdkussen.
Een kussen waar je hoofd in wegzakt is ligt niet prettig, hierdoor ga je, ongemerkt, draaien en keren in je bed en slaap je niet “vast” Uitrusten is er dan ook vaak niet bij. Het is belangrijk dat een kussen je hoofd kan ondersteunen. Het kussen moet als het ware je hoofd “vasthouden” Een kussen gevuld met dons of veren doet dit niet. Beter is het dan om een kussen met een wat stevigere vulling te nemen zoals speltkaf.

Het jachtige leven vandaag de dag kan regelmatig spelbreker zijn voor een goede nachtrust. Soms moeten we de “natuurlijke slaap” dan ook een handje helpen. Met de nadruk op “natuurlijk” hebben we het voedingssupplement Biodream® Night ontwikkeld.

Biodream® Night bestaat uit een speciale combinatie van o.a. melatonine, 5-htp, valeriaanpassiebloem, hop, Xylaria en L-theanine, waarbij in het bijzonder:

  • Hop helpt om sneller in slaap te vallen
  • Passiebloem rustgevend is en helpt om te ontspannen
  • Valeriaan een gunstige invloed heeft op de slaapfunctie

Lekker slapen is één van de voornaamste condities voor een gezond en aangenaam leven. Het effect ervan is dan ook snel merkbaar: als u s’ morgens uitgerust wakker wordt en zich fit en energiek voelt, dan begint de dag in ieder geval prettig!


Lees hier het onderzoek van de Hersenstichting.

JP FlikweertHet belang van een goede nachtrust en lekker slapen

Join the conversation